divendres, 4 de novembre del 2011

XII FESTES I FIRES DE LES BRUIXES

Aquest cop la Rosa i el Miquel vam veure anunciada la Festa de les Bruixes a Sant Feliu de Sasserra. Com és una població que al Miquel li lliguen llaços familiars i records d’infantesa van decidir gaudir de la Festa i la Fira.

Sant Feliu Sasserra és actualment una població del Bages però històricament s’ha emplaçat dins la comarca natural del Lluçanès.

Al voltants dels s. XVI- XVII al poble es produïren una sèrie de fets escabrosos relacionats en la bruixeria. Al Serrat de les Forques eren penjades les dones acusades de tractar amb el diable i de fer mil facècies bones o dolentes que tot cabia en al cap dels acusadors i també en la ignorància de la gent.

Ens va sorprendre la gran difusió que anys rere anys rep aquestes celebracions que es demostra amb la gran quantitat de vehicles i visitants que hi acudeixen. L’aparcament i el poble sencer era envaït per molts cotxes i una multitud de gent disposada a fruir de la festa i de passejar pel carrers del poble.

Una munió de parades omplia els carrers i les places. Parades d’artesans i comerç local, d’esoterisme, tarot i bruixeria, la taverna esotèrica, múltiples personatges caracteritzats que passejaven i altres parades de tot signe, com és habitual en totes les fires.

Vam veure els saraus de les petites bruixes on els aprenents de bruixes i bruixots ban ballar tot fent els seus particulars Samaniats. Una representació teatralitzada d’un acte sobre l’arribada de Cosme Soler, malnom d’en Tarragó el caça bruixes.
Sense cap sensació de control ens va agradar el civisme i el comportament de la gent. I sempre acabo en les mateixes paraules en va faltar temps per gaudir de la Fira i els espectacles.

També és important a Sant Feliu Sasserra, durant la Festa Major que es fa a primers de setembre, veure la Dansa de Treure Ball. Antiquíssima i senyorial tradició. Si comptem els compassos trobem que té els mateixos que una sardana curta. Són molts els que han vibrat en les seves vides ballant i escoltant-la. No us ho perdeu perquè manquen balladors i seria una decepció es perdés una part del nostre folklore.

No deixeu de conèixer aquestes fetes populars perquè representen les arrels de la nostra Catalunya i la seva gent.

Fotografia: Rosa Planell Grau Berga, 1 novembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada