dimecres, 22 de maig del 2013

LA CASA DE LES OMBRES de Paul Harding.

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer.
He llegit el llibre “La casa de les sombras” de Paul Harding publicat per “edhasa” i traduïda per Carme Camps.

Aquesta novel·la de misteri té com a principal protagonista a frare Athelstan, rector de l’església de sant Erconwaldo i col·laborador del forense sir John Cranston; a qui ajuda a resoldre els assassinats, pot ser la paraula més adequada seria; qui resolt els assassinats que recauen en les mans del forense. En aquesta obra la paraula forense no és la feina que veiem o llegim actualment, si no que presenta una feina entre jutge, detectiu o força de seguretat.

L’obra m’ha agradat i a més ens presenta una part de Londres que s’ha aparta de les glories de l’educació classista anglesa i ens acosta als carrers i barris baixos i sòrdids d’Oliver Twist o David Copperfield de Charles Dickens.

Descobrir uns crims comesos actualment però arrelats en altres del passat és el treball a que s’enfronten els nostres investigadors.

M’he perdut una mica per la descripció dels llocs o barris propers al Tàmesi però això no és cap impediment per no gaudir de la lectura del llibre.

Un món tèrbol molt bé descrit on es barregen els senyors, les prostitutes, els jugadors, els caçadors d’homes i els estafadors. Bona i mala gent, val la pena seguir fins la darrera pàgina. Ai! En aquest darrer full  se’n desvela que abans com ara succeeixen el mateix en les altes esferes.

Buscant dades de l’autor he tingut que fer una recerca ja que el nom no em corresponia amb la persona que suposava podia ser. Fins que després he esbrinat que el llibre és escrit per Paul C. Doherty nascut en 1946 en Middlesbrough, Anglaterra. Va estudiar en un seminari però finalment no es va ordenar. Va estudiar Història en les universitats de Liverpool i Oxford.

Treballà com professor de secundària en varies ciutats angleses. Fou director durant 25 anys del Trinity Catholic High School en Woodford Green. Una de les més prestigioses escoles d’Anglaterra.

És autor de varies sèries de misteri signades amb diferents pseudònims tant masculins com femenins. Actualment només escriu obres signades amb el seu nom autèntic. En total ha superat les 12 sèries de novel·la històrica, 11 novel·les i 7 llibres d’història.

M’he guardat amb l’autoria per llegir-ne altres obres.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada