divendres, 17 de maig del 2013

SANT VÍCTOR DE FÍGOLS D’ORGANYÀ. FÍGOLS I ALINYÀ. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.  

Visitàvem en aquesta ocasió l’església de Sant Víctor de Fígols d’Organyà
 
Que s’alça solitària en un planell a la banda de ponent del poble. 

 
La notícia més antiga que es coneix de la vall de Fígols d’Organyà data de l’any 978, en una escriptura en la qual els almoiners del difunt Radulf donen al bisbe Guitard d’Urgell un alou situat in valle ficulensis. 

L’any 1030 és coneix una donació a Santa Maria d’Orgayà d’un alou in apendicio Sancti Victoris in valle Ficulens. Es trobem esments semblants en documents dels anys 1043, 1065, 1066, 1074 i 1075. 

 
L’església de Sant Víctor existia l’any 1051, en què es redacta un document  ante aula Sancte Victoris qui es fundatum in valle Fichuls. 

L’any 1090 Guitard Guillem i la seva muller Maria, del llinatge dels Caboet, donaren a Santa Maria d’Organyà diverses possessions a la vall de Fígols. 

 
L’any 1279 i 1280 en la relació de dècima la parròquia de Fígols és inclosa en el deganat d’Urgell. En el llibre de la dècima de 1391, el capellà de Fígols i el seu rector, Bartomeu Caynot consten en el citat deganat. 

L’any 1836 l’església fou cremada, durant la primera carlinada, per una partida de carlins, que van provocar la mort de 20 soldats liberals que s’havien refugiat dins el temple.  

Actualment és supeditada a la parròquia d’Organyà.   

És un edifici d'una única nau coberta amb volta de canó i capçada vers llevant per un absis semicircular que s’uneix directament amb la nau, sense que hagi cap plec que faci la degradació. 

L’absis amb volta de quart d’esfera és decorat exteriorment amb arcuacions llombardes. Només resten tres finestres originals de doble esqueixada i coronades amb arcs de mig punt adovellats situades en dit absis.  

A banda i banda de la nau, a manera de creuer, s'obren sengles capelles rectangulars, afegides posteriorment a l'obra antiga.

El portal de mig punt datat el 1703, és a la façana de migdia. De composició simple, és coronada amb un simple arc de mig punt adovellat. 

Sobre la de ponent s'alça un campanar d'espadanya obrat de pedra tosca de dues obertures coronades amb arcs de mig punt, fets amb dovelles. 

L’aparell de la construcció mostra l’empremta d’una restauració recent. 

L’edifici en grans trets, s’adapta a una obra romànica del segle XII, segurament dins el primer terç. 

L’església de Sant Víctor de Fígols d’Organyà és catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. 

Un formós lloc i amb una bona vista sobre el Segre i les muntanyes de davant. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur. 
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada