divendres, 9 de gener del 2015

SANT MIQUEL DE FONOGEDELL. CASSERRES. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Intentant conèixer i recórrer el nostre país berguedà visitàvem l’esglesiola de Sant Miquel de Fonogedell, actualment també sota l’advocació de Sant Blai. Des de Casserres, s’ha d’agafar la carretera que porta el nom de camí de Cardona. A uns tres quilòmetres del poble aproximadament trobarem a la dreta un cartell indicador.

Fonogedell, (178 h. 1981) és un llogaret del municipi de Casserres, a la part meridional del terme, a la dreta de la riera de Merola. 

Situada dins l'antic comtat de Berga, l'església de St. Miquel de Fonogedell fou durant un curt període de la seva història església parroquial i propietat del monestir urgellenc de St. Sadurní de Tavèrnoles. La primera notícia de l'església és de 1003 quan el bisbe d' Urgell confirmà els delmes i les primícies de Fonogedell a la parroquial de Sant Pau de Casserres. L'any 1040 figura com a parròquia independent del monestir de Tavèrnoles, però al s. XIII tornà a dependre de Casserres.

Sant Miquel de Fonogedell és una esglesiola situada en un planell d'un serrat entre dues cases pairals cal Blasi i cal Cirera que se situen a pocs metres. Actualment, el primer edifici romànic resta molt modificat. 

La construcció és d'una sola nau coberta amb volta de canó que acaba amb un petit absis semicircular bastit a la part de llevant i cobert amb un quart d’esfera.

L'edifici és molt auster, mancat totalment d'ornamentació. El parament és de carreus de pedra d'una mida mitjana més o menys ben escairats, disposats en filades.  

La porta d'accés originàriament es trobava al mur de migdia però ara està tapiada, si bé encara és visible. L'actual s'obre a ponent aixoplugada per un cos d'edificació de planta rectangular afegit al segle XVIII. D'aquesta època també data la sagristia del costat de tramuntana i el campanar d'espadanya d'una sola obertura que corona la façana de ponent. La coberta és a dues aigües amb teula àrab. 

El cor, als peus del recinte, també modifica substancialment el seu aspecte primitiu. El seu interior està totalment enguixat.  

Moltes gràcies a la Pilar de cal Blasi que amablement ens va mostrar el seu interior i vam gaudir de les imatges guardades en el seu interior.
 

El Berguedà, com molts altres llocs de la nostra terra té petites perles que formen la diadema on ressalten les grans joies del nostre art romànic.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada