dimecres, 14 d’octubre del 2015

FIRA DE SANT LLORENÇ A BELLVER DE CERDANYA.

El passat dia 10 d’agots assabentats per diferents cartells i també en alguna publicació de la celebració de la 33a Fira de Sant Llorenç vam conviure un matí amb els habitants de Bellver de Cerdanya.

 
El 26 de desembre de 1225, de Puigcerdà estant, el comte Nunó Sanç, de Rosselló i Cerdanya, atorgà una carta de poblament i franqueses a fi d’atreure pobladors al puig de de Bello videre, a l’adjacència de Santa Maria de Talló. Amb la fundació de Bellver de Cerdanya aquesta població esdevingué el centre del territori situat al Baridà.
 

La vila de Bellver de Cerdanya (1.061 m d’altitud), que tenia 1.314 h. empadronats el 2001, és situada al cim d’un turó calcari espadat en bona part, a l’esquerra del Segre, dominant el camí natural. Aquesta vila antiga, encinglerada i amb el nucli antic remodelat, és protegida en bona part per les torres i els murs que han restat de la muralla que hi féu construir Jaume II. Al punt més alt del turó, s’hi dreçava l’antic castell de Bellver, del qual només resta la cisterna.

 
Va ser l’any 1982 que es va posar en marxa la Fira de Sant Llorenç de Bellver de Cerdanya. Es volia donar a conèixer la riquesa artesanal del Pirineu, i aprofitant el marc incomparable de la plaça Major es va organitzar el Mercat de Productes Artesanals del Pirineu.
 

Hi podem trobar tota mena de productes elaborats d’una manera natural en petits obradors i així conèixer la gran varietat de formatges, embotits, iogurts, melmelades, gelees, coques, etc. Per satisfer tota mena de gustos i sabors propis amb l’acurada elaboració dels petits artesans de la zona.

 
Des de fa uns anys també es celebra una trobada de grups d’animació i de castellers. Durant aquestes del 10 al 12 d’agots s’hi celebra també el festival Trama, músiques de les muntanyes d’Europa em el marc incomparable del casc antic de Bellver. Participant-hi musics de diferents nacionalitats lligats per la germanor dels instruments i la música. Aquesta música tradicional encara fa més agradable l’estada.  

En la nostra passejada vam gaudir del barri antic amb les seves empinades pujades. Van visitar el refugis antiaeris del Barri Vell durant la Guerra Civil i el dipòsit de munició construït pels francesos durant la seva ocupació l’any 1692. d’armes. Vam admirar la panoràmica des de les muralles. Gràcies als cartells informatius vam conèixer les lluites amb Antonio Martin (el cojo de Màlaga), cabdill anarquista que en el seu escamot volia entrar a la força a Bellver.

 
El record de l’estada de Gustavo Adolfo Bècquer. L’il·lustre poeta l’any 1860 hi va viure cert temps  i residia a cal Patanó, aleshores una fonda. Els carrers del Barri Vell, la Torre de la Presó, la Plaça Major i Sant Martí dels Castells van ser els indrets que l’inspiraren per escriure la llegenda de  “La Cruz del Diablo”. 

Això vol dir que hi ha moltes coses, molta cultura i molta història que ens obligarà a tornar a visitar tan formosa vila.

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada